Linuxin asennus käyttäen android-puhelinta ja h1 kotitehtäviä

Puhelimena käytän Oneplus One puhelinta johon olen asentanut Resurrection Remix OS käyttöjärjestelmän. Se on käytännössä muokattu android- käyttöjärjestelmä johon on lisätty paljon mahdollisuuksia muokata käyttöjärjestelmää haluaman laisekseen. Minulla on myös asennettuna root eli ylläpito oikeudet.

Testi koneena käytän HP EliteBook 2570p mallista kannettavaa jossa on Intel core i5-3320M prosessori ja 4 GB muistia ja 120 GB:n kokoinen SSD-kovalevy.

Ohjelma jota käytän on nimeltään DriveDroid ja se löytyy Google Play kaupasta. DriveDroid:sta on kaksi eri versiota kaupassa toinen on ilmainen ja toinen maksullinen. Ainoa ero näillä versioilla on, että ilmainen versio näyttää näytön alalaidassa mainoksia. Itse olen ostanut maksullisen version.

IMAGE 2017-08-29 19:27:05.jpg

Yllä on kuva kun käynnistää ohjelman. Seuraavaksi pitää painaa +- nappia alhaalla. Tulee näkyviin seuraava näkymä.

IMAGE 2017-08-29 19:28:51.jpg

Sitten pitää painaa Download image kohdasta. Siitä aukeaa valikko josta voimme valita minkä käyttö järjestelmän haluaa ladata. Toinen vaihtoehto on valita Add image from file joka mahdollistaa oman käyttöjärjestelmä kuvan valitsemisen puhelimen muistista. Minä käytän tätä vaihto ehtoa.

IMAGE 2017-08-29 19:35:35.jpg

Tässä kuvassa pitää antaa nimi käyttöjärjestelmä kuvalle kohtaan title annan nimeksi xubuntu koska käytän sen nimistä distribuutiota. Seuraavaksi pitää painaa suurennuslasin kuvaa josta aukeaa tiedoston hallinta sieltä minä valitsen etukäteen lataamani kuvan. Kun olen valinnut oikean järjestelmä kuvan painan oikean yläkulman V:n näköistä painiketta. Nyt on näkyvissä tuo xubuntu niminen kuva. Seuraavaksi painan xubuntun kohdalata ja näkyviin tulee seuraava ilmoitus.

IMAGE 2017-08-30 09:45:05.jpg

Tästä valitsen Mass Storage 1 kohdalta CD-ROM joka tarkoittaa että puhelin kertoo olevansa usb cd asema. Nyt pitää kytkeä puhelin USB-kaapelilla tietokoneeseen. Konetta käynnistettäessä pitää laittaa kone käynnistymään USB-CB-asemalta, joka tapahtuu koneellani käynnistyessä painamalla F9-näppäintä ja valitsemalla USB CD-ROM. Nyt koneelle käynnistyy Xubuntu joka kysyy haluanko kokeilla vai asentaa käyttöjärjestelmää. Minä kokeilen käyttö järjestelmää, koska minulla on jo koneelle asennettuna toinen käyttöjärjestelmä.

 

Xubuntu kokeilua

Ensimmäisenä olen tottunut päivittämään pakettivarastot antamalla komennon:

sudo apt update

Seuraavaksi asennan ohjelmia Yakuake, joka on komentorivi emulaattori joka aukeaa näytön ylä-laidasta painamalla F12-nappia jonka voi tietysti muuttaa haluamakseen, chrome-selaimen ja git nimisen ohjelman, joka mahdollistaa esimerkiksi githubin käytön komentoriviltä. Nämä kaikki asennetaan seuraavalla komennolla, annan myös lisä atribuutin -y , koska jos asennus ohjelma kysyy lupia niin tuo atribuutti vastaa myönteisesti näihin kysymyksiin.

sudo apt -y install yakuake chromium-browser git

Nyt testaan että ohjelmat toimivat aloitetaan yakuakesta. Huomasin että ensimmäisellä kerralla ohjelma pitää käynnistää komento riviltä komennolla yakuake. Tämän jälkeen komentorivi tulee näkyviin ylä laidasta ja ilmestyy ponnahdus ikkuna joka kysyy mikä näppäin tuo komento rivin esiin oletuksena on tuo F12 jonka minä myös valitsen. Komentorivi jossa annoin komennon yakuake on jäänyt auki siinä voin painaa ctrl+C joka pysäyttä edellisen komennon, mutta kun painoin näppäimiä huomasin että yakuake ei sammunut, joka on hyvä asia. Lopuksi annan komennon exit joka sulkee komento rivin. Loput komennot mitä teen on tehty yakuakeen.

Seuraavaksi testaan Chromea. Kun käynnistän chromea huomaan, että ohjelman nimi onkin chromium, joka tarkoittaa että selaimesta puuttuu googlen brändäys. Kokeilen että toimiiko selaimella nettisivut ensimmäisenä testaa toimiiko Haaga-Helian sivut jotka löytyy osoitteesta www.haaga.helia.fi. Toisena testaan vielä toimiiko reddit, koska käytän sivustoa paljon, sen osoite on http://www.reddit.com. Molemmat toimivat hyvin, mistä totean että chromiuminkin pitäisi toimia.

Viimeisenä testaan Git-ohjelman. Kokeilen ladata githubista oman nettisivuni, niiden tarkoitus on toimia minulle ikään kuin suosikkeina jotta minun ei tarvitse joka koneelle lisätä kaikkia suosikkeja. Ne löytyvät osoitteesta poponappi.github.io. Lähde koodi löytyy osoitteesta github.com/poponappi/poponappi.github.io. Lataan sivut komennolla:

git clone github.com/poponappi/poponappi.github.io

huomaan että tuolla komennolla pakettivarastoa ei löydy, mutta kun lisään osoitteen eteen https:// niin sitten paketit latautuivat:

git clone https://github.com/poponappi/poponappi.github.io

totean että ohjelma on ladannut tiedostot antamalla komennon ls joka lista  kaikki tiedostot ja kansion kyseisestä hakemistosta ja huomaan että sinne on tullut  poponappi.github.io niminen kansio lisää. Siirryn kansioon käyttämällä cd komentoa. kansiossa teen taas ls komennon ja huomaan että siellä on kaikki tiedostot mitä github sivullakin on.

 

 

lähteet:

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op

https://softwarebakery.com/projects/drivedroid

http://www.haaga-helia.fi/fi/etusivu

https://www.reddit.com/

https://github.com/poponappi/poponappi.github.io

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Linuxin asennus käyttäen android-puhelinta ja h1 kotitehtäviä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s